Dostupni linkovi

Rumunski sud pokrenuo krivičnu istragu protiv Ilijeskua i Romana


Ion Iliescu
Ion Iliescu

Rumunski Vojni sud pokrenuo je u petak krivičnu istragu protiv bivšeg predsjednika te zemlje Jona Ilijeskua i bivšeg predsjednika vlade u Bukureštu Petre Romana zbog žrtava tokom demonstracija u tom gradu 1990. godine.

Sud navodi da su njih dvojica, uz šefa tajne službe i još nekoliko službenika, imali ulogu u ubistvu četiri osobe tokom sukoba sa masom koja je protestovala zbog dolaska Ilijeskua na vlast nakon pada komunističkog režima 1989. godine.

"Od 11. do 15. juna 1990. godine osumnjičeni u ovoj istrazi za zločine protiv čovječnosti saglasili su se i planirali sistematski napad na civile, demonstrante i stanovništvo Bukurešta", navodi se u saopštenju tužioca.

U junu 1990. godine, mjesec dana nakon prvih postkomunističkih demokratskih izbora, Ilijesku je pozvao 20.000 rudara da sačuvaju njegovu vladajuću stranku Front nacionalnog spasa od, kako je rekao, "fašističkih pokušaja puča".

Tužilaštvo navodi da je Ilijesku osumnjičen za zločine protiv čovječnosti povezane sa nasiljem koje je izbilo između 13. i 15. juna nakon višemjesečnih mirnih demonstracija na trgu u Bukureštu.

XS
SM
MD
LG