Dostupni linkovi

Jučer Sarajevo, danas Alepo


Sarajevo za Alepo: Zaustavite ubijanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Sarajevo za Alepo: Zaustavite ubijanje

Više od tisuću građana okupilo se srijedu popodne u Sarajevu na mitingu podrške narodu Sirije. Na skupu nazvanom „Sarajevo – Metropolama svijeta za Alep i Sriju“, poslana poruka mira, te je upućen apel za pomoć toj zemlji. Poručeno je kako se patnja tamošnjih civila ne može više ignorirati.

Brojni građani Sarajeva, ali i predstavnici kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske i vjerske zajednice digli su u srijedu glas protiv ubijanja Alepa.

Pozvali su svjetske i regionalne moćnike, koji preko sirijskog naroda ostvaruju geopolitičke ciljeve, da zaustave svoje vojske i dotok oružja.

„Svjedočili smo ovakvim događajima i u našem gradu i zbog toga trebamo da se solidarišemo sa narodom Sirije. Upućujem i na to da međunarodna zajednica, UN, i svi oni koji bi trebali formalno biti odgovorni za zaustavljanje ovakvih zločina, nisu ništa poduzeli da se ovo zlo spriječi ne samo u Bosni, nego i u Siirji i svim drugim zemljama, gdje traju sukobi“, kazala je Smirna Kulenović, predstavnica udruženja „Krug 99“ i „Preporod“.

Istočni dio Alepa, 14. decembar
Istočni dio Alepa, 14. decembar


Franjo Topić, predsjednik HKD „Napredak“ istakao je u svom govoru kako ne postoji „sveti rat“, nego samo „sveti mir.“

„ Želim potaknuti humanitarne organizacije da organiziraju pomoć u Alepu i drugim gradovima. Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa“, kazao je Topić.

„Ovdje smo da kažemo da je zaista došlo vrijeme da se uništava čovječanstvo i da tamo negdje, koje nama izgleda da je daleko, ali to nije, ginu ljudi“, naglasio je Eli Tauber, predstavnik Jevrejske zajednice u BiH.

Mirsad Đindo, jedan od okupljenih građana Sarajeva je poručio:

„Volio bih da se to tamo završi što je moguće prije da ne stradaju nevini. Puno je prljavog svega tu. Treba zustaviti rati, pa onda tražiti rješenje, ima još pametnih glava“, naglasio je Đindo.

Sličnog mišljenja je i građanka Sarajeva Senada Vehabović.

„ Meni je jako teško da pričam, jer smo bili u ratu u Sarajevu. Rodom sam iz Foče, tamo smo preživjeli užase, koji stanovnici Sirije danas preživljavaju. Jako je važno da što više naroda izađe i protestuje protiv rata.“

Sa istih ulica Sarajeva koje su nekada ličile na ulice današnjeg Alepa poručeno je svijetu da se ne ubija samo taj grad, nego naša zajednička humanost, sa posljedicama koje ćemo svi osjetiti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG