Dostupni linkovi

Američki ministar odbrane Karter u nenajavljenoj poseti Avganistanu


Poslednji put u Avganistan: Ešton Karter
Poslednji put u Avganistan: Ešton Karter

Američki ministar odbrane Ešton Karter stigao je danas u nenajavljenu posetu Avganistanu tokom koje će se konsultovati s vojnim komandantima i održati pretpraznični govor američkim vojnicima.

Ovo je Karterov poslednji put u Avganistan do predaje mesta šefa Pentagona svom nasledniku, pomorskom generalu Džejmsu Matisu, koga je već odredio novi američki predsednik Donald Tramp. Karter će se kasnije danas sastati s avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem.

SAD imaju oko 10.000 vojnika u Avganistanu za obuku i savetovanje avganistanskih bezbednosnih snaga u borbi protiv talibanskih pobunjenika. Američke snage za specijalne operacije takode tragaju za ekstremistima Al Kaide i Islamske države.

SAD su zabrinute zato što uprkos poboljšanju odbrane avganistanske vlade talibanske snage zauzimaju teritoriju i koriste i dalje Pakistan kao utočište.

Prema američkim procenama avganistanska vlada kontroliše nešto manje od dve trećine stanovništva zemlje, a talibani drže pod kontrolom oko 10 odsto.

Američki komandanti hvale avganistanske vojnike zbog vodjenja borbi protiv lošije opremljenih talibana, ali oni u poslednje vreme trpe velike gubitke širom zemlje.

Predsednik Barak Obama planirao je da smanji broj američkih vojnika u Avganistanu na oko 1.000 do trenutka kad napusti dužnost u januaru, ali je odustao od toga zbog napredovanja talibana.

Američka vojska se nalazi u Avganistanu od kada je predvodila medjunarodne snage u svrgavanju talibanskog režima u oktobru 2001. SAD su od početka rata imale više od 2.200 poginulih, uključujući više od 1.800 ubijenih u borbama.

Budući predsednik Donald Tramp nije rekao kakav će imati pristup avganistanskom problemu ali je uopšteno osudio ono što zove američim projektima izgradnje nacija.

XS
SM
MD
LG