Dostupni linkovi

Tramp razgovarao telefonom s predsednicom Tajvana


Tramp je na kritike Pekinga na Tviteru odgovorio da je Caj Ing-ven njega pozvala telefonom da bi mu čestitala na izbornoj pobedi
Tramp je na kritike Pekinga na Tviteru odgovorio da je Caj Ing-ven njega pozvala telefonom da bi mu čestitala na izbornoj pobedi

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp prekinuo je decenijsku tradiciju i direktno telefonom razgovarao s predsednicom Tajvana Caj Ing-ven, što je izazvalo oštru reakciju Kine, prenose agencije.

Kako je saopšteno u Vašingtonu, oni su tokom razgovora istakli "posebne veze Vašingtona i Tajpeja u oblasti ekonomije, politike i bezbednosti" i međusobno razmenili čestitke za izborne pobede, pošto je Caj Ing-ven izabrana u maju, a Tramp u novembru.

Kabinet predsednice Tajvana saopštio je je da su oni razgovarali o pitanjima ključnim za Aziju i o budućim odnosima Tajpeja i Vašingtona, kao i da je Caj Ing-ven tražila od Trampa da ojača saradnju Tajvana i SAD i založi se za veće učešće Tajvana u međunarodnim odnosima, nasuprot pokušajima Kine da ga izoluje iz globalnih institucija kao što su UN.

Vest o telefonskom razgovoru Trampa i predsednice Tajvana nisu preneli kineski mediji, ali je reagovao ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji, navodeći da je to "nizak manevar Tajvana".

On je za hongkonšku televiziju Feniks izjavio da taj potez "ipak ne može tek tako promeniti politiku jedinstvene Kine koju vodi medjunarodna zajednica" i ocenio da neće biti promenjena ni politika Vašingtona u vezi sa teritorijalnim integritetom Kine.

Tramp je na kritike Pekinga na Tviteru odgovorio da je Caj Ing-ven njega pozvala telefonom da bi mu čestitala na izbornoj pobedi, da bi nešto kasnije dodao da je "interesantno što Vašington prodaje Tajpeju vojnu opremu vrednu nekoliko milijardi dolara, a sporno je samo njegovo primanje čestitke".

Nisu izostale ni kritike iz SAD, te je Kristofer Hil, bivši zamenik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik u administraciji Džordža Buša Mlađeg, ocenio da je telefonski razgovor sa tajvanskom predsednicom "velika greška koja ukazuje da će buduća Trampova administracija biti sklona spoljnopolitičkoj improvizaciji".

Vašington je juče saopštio da i dalje podržava "politiku jedinstvene Kine" i da "nema nikakvih promena u dugoročnoj politici".

Sa druge strane, portparol tajvanske predsednice Aleks Huang rekao je da odnosi Tajpeja i Pekinga i "zdravi" odnosi Tajvana i SAD "mogu nastaviti da se paralelno razvijaju" i dodao da "te dve stvari nisu u sukobu".

SAD još od 70-tih godina prošlog veka podržavaju "politiku jedinstvene Kine", a diplomatske odnose sa Tajvanom prekinule su 1979. godine.

Tajvan se posle građanskog rata 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang faktički odvojio od Kine, a Peking ga smatra delom kineske teritorije.

XS
SM
MD
LG