Dostupni linkovi

Kosovo kasni u sprovođenju sporazuma o registarskim tablicama


Registarske tablice, Kosovo
Registarske tablice, Kosovo

Sprovođenje sporazuma iz Brisela o registarskim tablicama Kosova i Srbije još se ne sprovodi, iako je rok za to bio 15. novembar. Kako na to dodaje ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, srpska strana je spremna za implementaciju, ali ne i kosovska.

Dogovor po ovom pitanju postignut na osnovu modela Makedonije i Grčke, koji na registarskim tablicama predviđa belu nalepnicu koja bi pokrila državne simbole.

To bi značilo kraj "probnih tablica" koje je Srbija izdavala za vozila sa RKS tablicama, kao i kraj ilegalnim tablicama koje su bile vidljive na severu zemlje a sa oznakama kosovskih gradova po srpskom sistemu.

Tahiri je, međutim, za RSE saopštila da je rok za recipročnu implementaciju prošao i to zbog administrativnih kašnjenja kosovskih institucija po tom pitanju.

"Mi smo prouzrokovali kašnjenja jer još traju administrativne procedure koje se tiču proizvodnje nalepnica, odnosno procedure tendera. Svako ko radi u javnoj administraciji zna koliko dugo taj proces traje. Dakle, zbog administrativnih kašnjenja kosovske strane, još nije počelo spovođenje ovog sporazuma, dok je sprska strana spremna za to", potvrdila je ona.

U trenutku kada Kosovo bude bilo spremno, o tome će biti upoznata Evropska unija i potom će se odrediti novi datum za sprovođenje ovog sporazuma.

Sporazum o recipročnom priznanju postignut je septembra ove godine.

XS
SM
MD
LG