Dostupni linkovi

Kolumbija: Odgovoriti zašto je avion ostao bez goriva


Preliminarna istraga pokazuje da u avionu u trenutku udara nije bilo goriva: Mesto na kojem se srušio avion
Preliminarna istraga pokazuje da u avionu u trenutku udara nije bilo goriva: Mesto na kojem se srušio avion

Kolumbijski zvaničnici su saopštili da je sve više dokaza da se avion, koji je pao u centralnim delovima zemlje sa putnicima među kojima je bio i brazilski fudbalski tim, srušio jer je ostao bez goriva i da sada istraga treba da razjasni zašto se to dogodilo.

Šef civilne avijacije Alfredo Bokanegra je rekao da preliminarna istraga pokazuje da u avionu u trenutku udara nije bilo goriva, preneo je BBC.

"Istraga sada treba da razjasni zašto se to dogodilo", rekao je on na konferenciji za novinare.

To potvrđuje navode pilota aviona, kako je zabeleženo na snimku razgovora sa kontrolom letenja, da je ostao bez goriva pre kobnog pada u Andima.

U avionu je bilo 77 ljudi - 71 osoba je poginula, šest je preživelo.

Zvaničnik civilne avijacije Fredi Bonjila je rekao da, po pravilu, avion mora da ima u rezervi goriva koje je dovoljno za dodatnih 30 minuta leta kako bi u slučaju opasnosti mogao da stigne do alternativnog aerodroma.

On je istakao da u ovom slučaju, to nije bilo tako.

U na momente haotičnom snimku kontrole letenja, može se čuti kako pilot pre nego što je avion pao ponavlja zahtev da sleti zbog "potpunog otkazivanja elektronike i nestanka goriva".

Čuje se i kako mu kontrolorka letenja daje instrukcije dok avion gubi brzinu i visinu na oko osam milja udaljenosti od aerodroma Medeljin.

Snimak, koji je procureo u nekoliko medija u Kolumbiji, izgleda potvrđuje verziju preživele stjuardese i pilota koji je leteo u blizini i koji je čuo očajničke pozive na pomoć pilota aviona.

To, kao i činjenica da avion nije eksplodirao prilikom udarca u zemlju, ukazuju da je uzrok pada bio nestanak goriva.

Rojters navodi da je avion u vlasništvu bivšeg levičarskog venecuelanskog političara i biznismena, dok je operater mala bolivijska kompanija "Lamia" specijalizovana za prevoz fudbalskih ekipa.

Ovo je bio jedini ispravan od tri aviona koji poseduje ta kompanija.

XS
SM
MD
LG