Dostupni linkovi

Saudijski princ bin Talal traži ukidanje zabrane vožnje automobila ženama


Saudijska aktivistkinja u Manal al Sharif u vožnji Rijadom 26. oktobra 2013. Snimak sa YozTube-a
Saudijska aktivistkinja u Manal al Sharif u vožnji Rijadom 26. oktobra 2013. Snimak sa YozTube-a

Uticajni saudijski princ, milijarder i investitor Alwaleed bin Talal, pozvao je svoju zemlju da ukine zabranu vožnje automobila ženama, prenosi BBC.

On je rekao da je to pitanje ekonomske nužnosti, kao i prava žena na ukidanje ograničenja. Saudijska Arabija je jedina zemlja svijeta u kojoj ženama nije dozvoljeno da voze, a aktivisti za prava žena su uhapšeni zbog protivljenja ovoj zabrani.

Prva žena koja je u Saudijskoj Arabiji vozila automobil i pokrenula akciju ukidanja zabrane vožnje za žene, Manal al-Sharif, govorla je nedavno za RSE u intervjuu koji možete pričitati ovdje.

"Krajnje je vrijeme da žene u Saudijskoj Arabiji počnu voziti svoje automobile", rekao je obrazlažući podršku princ Talal.

Princ Alwaleed bin Talal je član saudijske kraljevske porodice koji je ranije kritikovao ograničenje prava žena u zemlji. Iako nema nikakvu političku poziciju u zemlji, on je predsjednik kraljevske kompanije Holding (KHC) koja je vlasnik udjela u velikoj američkoj banci Citigroup.

KHC tvrdi da je jedan od najvećih stranih investitora u Sjedinjenim Američkim Državama, s udjelima u hotelima i medijima. Kompanija ima udjela u Disneyju, 21. Century Foxu, News Corpu, Appleu, General Motorsu i Twitteru.

"Sprečavanje žena da voze automobil je slično kao i zabrana obrazovanja ili ličnog identiteta", izjavio je princ koji se smatra jednim od najbogatijih ljudi na svijetu.

XS
SM
MD
LG