Dostupni linkovi

Odloženo glasovanje o opozivu južnokorejske predsjednice


Park Chung-Hye
Park Chung-Hye

Glasovanje u parlamentu o opozivu južnokorejske predsjednice Park Chung-Hye, zahvaćene skandalom o korupciji, odlaže se najmanje za tjedan dana, rekli su danas zastupnici, nakon objave predsjednice da je spremna povući se prije isteka mandata.

Više zastupnika partije Saenuri, konzervativne stranke na čijem je čelu Park Chung-Hye, pridružili su se oporbi i podržali njeno smjenjivanje. Glasovanje o opozivu bilo je predviđeno u parlamentu u petak, ali sada neki zastupnici traže parlamentarnu raspravu prije mogućeg glasovanja tjedan dana kasnije.

Predsjednica Park Chung-Hye izjavila je jučer da je spremna povući se prije isteka mandata nakon skandala zbog istrage protiv njene prijateljice i savjetnice Choi Soon-sil.

"Pitanje mog odlaska ostavljam parlamentu", rekla je predsjednica u televizijskom obraćanju.

Prema njenim riječima, sa vlasti će otići kada parlamentarci budu utvrdili uvjete za prijenos vlasti koji će stvoriti minimalne uvjete da ne dođe do kaosa u vođenju države.

Njeni protivnici je optužuju da ovim izjavama kupuje vrijeme. U Seulu se više od mjesec dana organiziraju prosvjedi na kojima se predsjednica poziva da podnese ostavku.

Prosvjed je održan i danas a novi prosvjed najavljen je za subotu. Savjetnica južnokorejske predsjednice Choi Soon-sil nije imala zvaničnu funkciju, ali se vjeruje da je koristila svoj utjecaj da natjera poduzeća da doniraju milijune dolara dvjema fondacijama koje je kontrolirala.

XS
SM
MD
LG