Dostupni linkovi

Tajni sastanak Fajmana i Šulca


Ako ekstremna desnica u Austriji i Evropi pobedi promeniće se karakter Evrope: Martin Šulc
Ako ekstremna desnica u Austriji i Evropi pobedi promeniće se karakter Evrope: Martin Šulc

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i bivši austrijski kancelar Verner Fajman održali su sinoć tajni sastanak u Beču zbog mogućnosti da bi na predstojećim predsedničkim izborima u Austriji mogao pobediti kandidat desnice Norbert Hofer.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" fotografisao je Šulca, Fajmana i nemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela u jednom bečkom kafiću.

Šulc je u Beč doputovao u ponedeljak uveče kako bi se sastao sa Fajmanom i Gabrijelom, a tema, kako tvrdi list, jesu predsednički izbori u Austriji.

Moguće je, navodi "Kronen cajtung" da socijaldemokrate rade na zajedničkoj strategiji za podršku kandidatu Aleksanderu van der Belenu u poslednjim danima predizborne kampanje.

Nije tajna, dodaje dnevnik, da najviši političari EU žele pobedu Van der Belena na predsedničkim izborima u Austriji, koji su zakazani za 4. decembar.

Šulc je još u maju upozoravao na opasnost pobede Hofera.

"Ako ekstremna desnica u Austriji i Evropi pobedi promeniće se karakter Evrope. Velika većina ljudi u Evropi ne želi te promene. To je, međutim, tiha većina ljudi, ako prihvata da oni, koji žele granice, pobeđuju na izborima", poručio je tada Šulc.

Gabrijel je, na Tviteru, napisao "sa Šulcom i Fajmanom u Beču. Protiv populizma pomaže samo još jedinstvo".

Očekuje se da će Šulc i Gabrijel, nakon Fajmana imati sastanak i sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, koji, takođe, forsira izbor Van der Belena.

XS
SM
MD
LG