Dostupni linkovi

Bugarska: Optužnice protiv 19 migranata zbog nasilja


Policija kod kampa Harmanli, arhivska fotografija
Policija kod kampa Harmanli, arhivska fotografija

Bugarske vlasti podići će optužnice protiv 19 posle nereda u izbegličkom centru u južnobugarskom gradu Harmanli izjavila je portparolka bugarskog tužilaštva Rumijana Arnaudova.

Optužnice zbog huliganizma biće podnete protiv 18 stranih državljana, dok će jedan odgovarati zbog vandalizma i paljenja bugarske zastave. Za delo teškog huliganizma zaprećena je kazna zatvora do pet godina, dok vandalizam može biti kažnjen sa do dve godine zatvora.

Arnaudova je za Bugarski nacionalni radio rekla su tužioci svesni optužbi na društvenim mrežama da je policija napala migrante, dodajući da nijedan policajac nije optužen, ali da se istraga tih tvrdnji nastavlja.

Prema njenim rečima, nema dokaza ni za to da su zaposleni u izbegličkom centru odgovorni za izgrede. Za sada, kako je rekla, sve ukazuje da je glavni razlog nezadovoljstva migranata bila njihova želja da napuste Bugarsku i preko Srbije otputuju u Zapadnu Evropu.

Direktor kampa Dimitar Zaharijev rekao je da su životni uslovi u centru regularni i da je glavni uzrok pobune želja migranata da nastave dalje ka zapadnoevropskim zemljama.

Zaharijev je negirao navode da je ishrana u migrantskom centru nedovoljna i rekao da migranti dobijaju tri obroka dnevno.

XS
SM
MD
LG