Dostupni linkovi

Opozicija u Skupštini Srbije traži pažljiviji izbor sudija za organizovan kriminal


Skupština Srbije, ilustracija
Skupština Srbije, ilustracija

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije zatražili su danas u raspravi o amandmanima na Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, da se pažljivije biraju sudije koje će suditi u predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović je rekao da bi bilo dobro da Visoki savet sudstva daje mišljenje za postavljanje sudija na te pozicije, i da ze sudije imaju veće iskustvo u krivičnoj materiji.

Obradović je još kazao da je vladajuća većina trebalo da uhapsi Mladjana Dinkića da bi pokazala da se zaista bori protiv kriminala, a da ga je SNS umesto toga pozvala u Vladu.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je kazala da Visoki savet sudstva nije nadležan za izbor sudija, jer je to drugačije odredjeno Zakonom o izboru sudija, na šta je poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstantinović odgovorio: "Nemojte se baviti formom. Probajte jednom da se bavite suštinom".

Poslanici opozicije s ocenili da vladajuća većina nije ništa uradila u borbi protiv kriminala i korupcije, da nije uhapsila tajkune. Predlagali su i da sudije posebnih odeljenja sudova koja se bave korupcijom budu iskusnije sudije iz krivične materije.

Poslanici Pokreta "Dosta je bilo" predložili su da Tužilaštvo za organizovani kriminal i odeljenja koja se bave korupcijom formiraju službe finansijske forenzike.

Rasprava je danas, kao i prošle nedelje,proteklau stalnom repliciranju i medjusobnim optužbama poslanika, pa su tako poslanici Srpske radikalne stranke optužili Obradovića da se sastaje sa "ustašama", dok je on to okarakterisao kao tešku uvredu.

Poslanici Demokratske stranke danas su u znak protesta okretali ledja dok govori poslanik vladajuće većine Marijan Rističević koji je prošle nedelje objavio "tvit" da DS vodi političku kampanju kroz prikupljanje pomoći za bolesnu ćerku svog poslanika.

XS
SM
MD
LG