Dostupni linkovi

Stoltenberg pozvao članice da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, pozvao je države koje još nijesu ratifikovale Protokol o pristupanje Crne Gore Alijansi da to učine.

Tokom posjete Turskoj, Stoltenberg je ponovio da se proširenje nastavlja novom članicom - Crnom Gorom

"Proces proširenja NATO-a nastavlja se sa novom članicom - a to je Crna Gora. Ugovor je potpisan, a ono što bi još trebalo učiniti je ratifikacija. Mnoge države su ratifikovale sporazum o pristupanju, a to mora biti učinjeno u svih 28 parlamentara, tako da pozivam one parlamente koji to nijesu uradili, da ratifikuju pritupanje Crne Gore Alijansi", kazao je Stoltenberg, prenosi portal RTCG.

Do sada je sporazum ratifikovalo 13 zemlja, a treba da ga ratifikuje još 15.

Protokol o pristupanju ratifikovali su - Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Albanija, Poljska, Turska, Rumunija, Letonija i Velika Britanija, Litvanija i Estonija.

Čeka se ratifikacija Belgija, Norveške, Kanada, Italija, Portugal, Danska Luksemburga, Francuske, Holandije, Češke, Grčke, Hrvatske, Španije, Njemačke i SAD.

Lider opozicionog SDP-a, Ranko Krivokapić, zamolio je generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, da založi svoj lični i profesionalni autoritet da se proces ratifikacije NATO pristupnog protokola u zemljama članicama što prije okonča, kako bi Crna Gora do narednog samita u 2017. godini postala punopravna članica NATO-a.

Krivokapić je danas učestvovao na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO u Istanbulu, gdje se na marginama susreo sa Stoltenbergom.

"Krivokapić je ukazao u razgovoru da će se SDP zalagati da se politička kriza koja postoji u Crnoj Gori rješava u partnerstvu sa našim EU i NATO saveznicima. On se u Istanbulu susreo i sa predsjednikom PS NATO Majklom Tarnerom, kome je još jednom zahvalio na ogromnom naporu koji je ulagao u prethodnom periodu na promovisanju crnogorskog članstva u NATO", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je, kako se dalje ističe, posebno istakao doprinos Tarnera u konstituisanju crnogorskog Kokusa u američkom Kongresu, čime je dat značajan doprinos ubrzavanju procesa evroatlantskih integracija Crne Gore.

"U razgovoru koji je predsjednik SDP imao sa predsjednicom Parlamentanre skupštine OEBS Kristi Mutonen razgovarano je o izbornom procesu u Crnoj Gori, i tim povodom je Mutonen iskazala spremnost PS da pomogne Crnoj Gori u suočavanju sa izazovom uspostavljanja punog izbornog povjerenja. Mutonen je zahvalila Krivokapiću na vođenju PS OEBS u jednom veoma delikatnom i turbulentnom periodu na globalnoj političkoj i bezbjednosoj sceni i dostignućima koje je PS OEBS ostvarila u suočavanju sa tim izazovima", saopšteno je iz SDP-a.

XS
SM
MD
LG