Dostupni linkovi

Japanski premijer: Tramp "lider od poverenja"


Japanski premijer Šinzo Abe na press konferenciji nakon susreta sa Donaldom Trampom
Japanski premijer Šinzo Abe na press konferenciji nakon susreta sa Donaldom Trampom

Japanski premijer Šinzo Abe opisao je novog predsednika SAD Donalda Trampa kao "lidera od poverenja" nakon što se s njim u četvrtak sastao kako bi razjasnili izjave koje je Tramp davao tokom predizborne kampanje, a koje su izazvale zabrinutost u pogledu savezništva dve zemlje, javljaju danas agencije.

Abe je, nakon na brzinu pripremljenog sastanka u Trampovoj kuli na Menhetnu, što je bilo prvi put da se Tramp sastao s nekim stranim liderom otkako je pobedio na izborima 8. novembra, rekao da ga je taj susret uverio kako je novi američki predsednik "neko u koga on ima veliko poverenje", navodi AFP.

"Posle ovog razgovora sam siguran da možemo da izgradimo odnose poverenja", istakao je japanski premijer, prenosi Rojters.

Abe je naveo da je sa Trampom imao "veoma iskrene razgovore, u izuzetno toploj atmosferi", naglasivši da "bez poverenja između dve zemlje, japansko-američki savez nikada ne bi funkcionisao u budućnosti".

Premijer Japana zahvalio je Trampu što se sastao sa njim u trenutku kada formira kabinet uoči inauguracije u januaru.

"I pored prepune agende zbog odluka koje treba da donese u pogledu imenovanja i drugih obaveza s tim u vezi, on je bio dovoljno ljubazan da me primi", dodao je Abe, nakon jednoipočasovnog razgovora sa Trampom.

Japanski premijer nije izneo mnogo detalja o sastanku, jer su razgovori bili nezvanični, ali je rekao da su se dogovorili da se ponovo sastanu radi podrobnijih razgovora o širem nizu pitanja.

Japan je jedan od najbližih saveznika Vašingtona, ali je Tramp zabrinuo kreatore politike u Tokiju tokom predizborne kampanje svojim izjavama o mogućem povlačenju hiljada američkih vojnika iz tog regiona i nagoveštajima da bi zvanično pacifističkom Japanu moglo biti potrebno nuklearno oružje, podseća francuska agencija.

Tramp je tokom kampanje najavljivao i da će odbaciti Transpacifičko partnerstvo, veliki trgovinski pakt koji podržava odlazeći predsednik Barak Obama i koji je Abe učinio jednim od glavnih prioriteta.

XS
SM
MD
LG