Dostupni linkovi

Eurostat: Svakom četvrtom detetu u EU preti siromaštvo


Svako četvrto dete u Evropskoj uniji, odnosno 25 miliona, izloženo je riziku od siromaštva ili društvene marginalizacije, saopštila je danas Evropska agencija za statistiku (Eurostat).

Prema podacima studije Eurostata, situacija je najgora u Rumuniji i Bugarskoj gde je ugroženo 46,8 odnosno 43,7 odsto dece, dok je stanje u skandinavskim zemljama najbolje, prenosi AFP.

U zoni rizika je 25.264 miliona dece mlađe od 18 godina, odnosno 26,9 procenta dečije populacije navodi Eurostat.

Ova deca žive u domaćinstvima sa nekom od sledećih karakteristika - ili socijalna davanja ne ispunjavaju njihove potrebe, ili ne postoje dovoljni materijalni standardi ili njihovi roditelji imaju malo posla ili nemaju uopšte.

Podaci ukazuju na neznatno poboljšanje u odnosu na 2010. godinu kada je 25.957 miliona dece, odnosno 27.5 odsto mlađe populacije bilo izloženo riziku od siromaštva, dodaje Eurostat.

Posle Bugarske i Rumunije slede Grčka, Mađarska, Španija, Italija, Litvanija, Letonija i Britanija, dok je u Švedskoj, Finskoj i Danskoj ugroženo oko 14 odnosno 15 odsto dece.

Nizak nivo obrazovanja roditelja značajno doprinosi povećanju rizika od siromaštva ili marginalizacije, dodaje Eurostat.

XS
SM
MD
LG