Dostupni linkovi

Poslanici Evropske unije otkazali su danas posetu Turskoj nakon što je Ankara prethodno odbila da primi jednu predstavnicu Evropskog parlamenta zbog kritikovanja ponašanja Ankare nakon neuspelog državnog udara u julu ove godine, prenosi AFP.

"Turska je pristala da u posetu primi poslanika Elmara Broka, ali ne i Kati Piri zbog kritičkog stava prema Ankari", rekao je neimenovani izvor.

U saopštenju Evropskog parlamenta se navodi da je predsednik Martin Šulc razgovarao sa poslanicima i odlučio da odloži posetu, sve dok se ne budu iskazalo poštovanje parlamentu.

"Brok i Piri su predstavljali Evropski parlament i ne možemo dopustiti da biraju sa kim će razgovarati", rekao je Šulc.

Prethodno, Šulc je razgovarao sa turskim premijerom Binali Jildirimom i ministrom zaduženim za EU Omerom Čelikom kojima je poručio da budu otvoreni za saradnju.

Predsednik odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Elmar Brok i skupštinski izveštač za Tursku Kati Piri došli su u Tursku kako bi razgovarali sa turskim zvaničnicima o opoziciji i organizacijama civilnog društva, sa ciljem da se obnovi politički dijalog.

Već duže vreme, Evropska unija je kritična prema odnosu Vlade Turske prema ljudskim pravima u Turskoj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije odbacio kritike EU koja je postavila uslov Turskoj da ili promeni ponašanje prema protivnicima ili da do kraja godine odluči da li hoće u EU ili ne.

Formalni pregovori Turske i EU počeli su 2005. godine, ali su veoma sporo napredivali na tom putu.

XS
SM
MD
LG