Dostupni linkovi

Austrija protiv vojske EU


Nezamislivo učešće austrijske vojske u akciji koja ne bi bila pod komandom Austrije: Kristijan Kern
Nezamislivo učešće austrijske vojske u akciji koja ne bi bila pod komandom Austrije: Kristijan Kern

Austrijski kancelar Kristijan Kern ne podržava ideju predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u vezi formiranja vojske EU.

On poručuje da je njemu nezamislivo učešće austrijske vojske u akciji koja ne bi bila pod komandom Austrije.

"Spremni smo da, solidarno, pružamo naš doprinos. Austrijska vojska pod komandom koja nije Austrija u ovom momentu nije zamisliva", naglasio je Kern u izjavi austrijskim medijima.

Ministar odbrane Hans Peter Doskocil takođe kritički gleda na predlog koji je Junker izneo posle izbora Donalda Trampa na mesto predsednika SAD.

"Više saradnje da, ali vojsku EU odbijam", poručio je on.

Doskocil ističe da je njemu neprihvatljivo miniranje neutralnosti Austrije.

Prema njegovom mišljenju, ne sme biti automatizma i obaveze pružaja pomoći i davanja doprinosa, to jest ne sme ni u buduće postojati obavezna vojna podrška, niti učešće u ratovima, kao i trajnog stacioniranja stranih vojnika u Austriji.

I ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc, koji je političar iz redova Narodne partije (OVP), kao i socijaldemokate Kern i Doskocil, podvlači značaj neutralnosti zemlje.

"Neutralnost je stub austrijskog identiteta. Evropska saradnja može biti korisna u mnogim oblastima, a u slučaju zaštite spoljnih granica za njom čak postoji potreba", naglasio je on

XS
SM
MD
LG