Dostupni linkovi

Devenport: Spreman sam da se vratim u Skupštinu Srbije


Spreman za konkretan razgovor i razmenu mišljenja: Majkl Devenport
Spreman za konkretan razgovor i razmenu mišljenja: Majkl Devenport

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je pismom obavestio predsednicu parlamenta Maju Gojković šta se desilo u Skupštini Srbije kada je pokušao da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i da je u pismu još naveo da je spreman da se vrati u skupštinu na njen poziv i sasluša poslanike.

"Spreman sam uvek za konkretan razgovor i razmenu mišljenja. Želimo da čujemo stavove poslanika što se tiče izveštaja. Poštujem ulogu parlamenta u svim aspektima života, naročitio što se tiče evropskih integracija", rekao je Devenport za RTS.

On je negirao navode pojedinih medija da će uputiti zvaničan protest Ministarstvu spoljnih poslova i Skupštini Srbije zbog niza uvreda kojima je u četvrtak bio izložen u parlamentu od strane lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja i poslanika te stranke.

Povodom ponašanja poslanika SRS-a, koji su ga sprečili da predstavi izveštaj, protestujući što nije bilo prevoda dokumenta na srpski jezik, uz navode da nakon Bregzita nije logično da Britanac govori o napretku Srbije u pregovorima sa EU, Devenport kaže da je svoje izlaganje spremio na srpskom jeziku, da jeste Britanac, ali da je i građanin EU.

"Britanija je još uvek članica EU sa svim pravima i obavezama. Nastavljam da obavljam posao ambasadora EU u Srbiji", rekao je on.

Povodom dešavanja u Skupštini Srbije, oglasila se i ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.

„Smatram da je ponašanje dela poslanika bilo krajnje neprimereno i politički nekorektno“, rekla je Joksimović za Tanjug.

Na pitanje kako vidi izjavu lidera SRS-a da nije čuo negativnu reakciju ni od koga ozbiljnog, Joksimović navodi da su evropske integracije strateška orijentacija Srbije.

"Ako je neko antievropski orijentisan, što je politički legitiman stav, to ne znači da je legitimno da se ponaša nepristojno i da uzurpira pravo i obavezu skupštine da radi svoj posao i analizira Izveštaj", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG