Dostupni linkovi

Čović pisao Hahnu i Mogherini: S nestrpljenjem čekamo upitnik


Dragan Čović član predsjedništva BiH
Dragan Čović član predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je pismo visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednici Evropske komisije Federici Mogherini i evropskom komesaru za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu povodom najnovijeg izvještaja o napretku BiH.

Čović se zahvalio dužnosnicima Evropske unije na prepoznatom napretku BiH ostvarenom u ključnim pitanjima relevantnim za evropski put naše zemlje.

"U međuvremenu smo postigli nove uspjehe, što je iznova potvrđeno i u najnovijem Izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu. Trenutno s nestrpljenjem iščekujemo upitnik Evropske komisije koji će zasigurno unijeti bržu dinamiku i kvalitet u naš evropski put i, uvjeren sam, omogućiti sticanje statusa kandidata do kraja 2017. godine", istakao je Čović u pismu.

Naglasio je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 27. septembra 2016. godine, jednoglasno usvojilo Zaključak o izmjenama i dopunama dokumenta Master plan procesa integriranja BiH u EU. Ovaj dokument predstavlja jedan od najvažnijih mehanizama unutrašnje harmonizacije kada su u pitanju evropski ciljevi, jer sadrži tačan vremenski okvir za njihovo postizanje.

"Dogovoren i usaglašen Master plan, pored ostalog, predviđa i realizaciju vrlo važnog uslova za sticanje statusa kandidata, a to je sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić – Finci', a najkasnije do 31. januara 2017. godine", kazao je Čović.

Nužnost sprovođenja ove presude kao prioritet na evropskom putu Bosne i Hercegovine potvrdili su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće Evropske unije, koje je pozvalo Evropsku komisiju da, između ostalog, u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo posebnu pažnju posveti sprovođenju presude "Sejdić – Finci".

"Sprovođenjem presude, u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ispoštovat će se i sam Ustav Bosne i Hercegovine koji se temelji na eksplicitnim federalno-konsocijacijskim načelima. Naposljetku, sprovođenje presude 'Sejdić – Finci' duboko zadire u područje vladavine prava, što je krovni kopenhagenski kriterij, te je stoga pretpostavka zaštite ljudskih prava i trajne demokratizacije države i društva", objašnjava Čović.

Dodaje kako aktuelni izborni zakon u dijelu svojih odredaba razvlašćuje Hrvate Bosne i Hercegovine.

"To je iz više razloga nedopustivo, a posebno zato što je Hrvatima u Bosni i Hercegovini prihvatljiv svaki model koji će omogućiti da odlučuju o izboru hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine. Time ne traže ništa više od jednakog statusa i onoga što već imaju pripadnici druga dva konstitutivna naroda. Imajući u vidu sve navedeno, jasno je da nas u vrlo skorom periodu očekuju izazovi koji će na iskušenje staviti naš kredibilitet i vjerodostojnost u smislu stvarne opredijeljenosti za članstvo u Evropskoj uniji svih relevantnih društveno-političkih aktera u Bosni i Hercegovini. Duboko vam se još jednom zahvaljujem na vašem zalaganju i podršci koju pružate Bosni i Hercegovini i njenim narodima i građanima u procesu sazrijevanja i izrastanja na evropskom putu, koji uz sve poteškoće i izazove ostaje naša jedina perspektiva", zaključuje Čović u pismu upućenom Hahnu i Mogherini.

XS
SM
MD
LG