Dostupni linkovi

Kancelarija EU u Srbiji žali zbog današnjih događaja u Skupštini


Majkl Devenport, šef kancelarije EU u Srbiji
Majkl Devenport, šef kancelarije EU u Srbiji

Delegacija Evropske unije u Srbiji izražava žaljenje što danas nisu bili ispunjeni uslovi za predstavljanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2016. godinu članovima Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine, na koje je ambasadora Majkla Davenporta pozvala predsednica Odbora.

Odbor duže od jedne decenije ima praksu da pozove Delegaciju EU da razmatra izveštaj Komisije sa poslanicima.

Delegacija prepoznaje važnu ulogu Narodne skupštine i veliki doprinos koji daje procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Zbog toga Delegacija zahvaljuje predsednici Narodne skupštine i Odboru za evropske integracije na nastojanjima da poslanicima pruže priliku da se čuju njihovi stavovi o izveštaju Komisije za 2016.

Ambasador je spreman da se vrati u Narodnu skupštinu na poziv predsednice Skupštine i predsednice Odbora kada se steknu uslovi za takvu diskusiju.

Podsjetimo ranije danas sednica skupštinskog Odbora za evropske integracije odložena je danas do daljeg pošto su poslanici Srpske radikalne stranke onemogućavali da bude predstavljen izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, jer nije preveden na srpski jezk.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport trebalo je da na sednici odbora predstavi izveštaj EK, ali su poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) i pokreta Dveri reklamirali povrede Poslovnika zahtevima da se sednica prekine i da se izveštaj Evropske komisije prevede na srpski jezik.

Poslanici SRS su tvrdili i da Devenport nema pravo da govori na toj sednici.

"Ne može u Narodnoj skupštini da se razmatra nikakav dokument na engleskom jeziku. Nikada se ovakav skandal nije desio", rekao je poslanik SRS Vojislav Šešelj.

Dodao je da Devenport nema moralni osnov ni legitimitet da prisustvuje sednici odbora jer je njegova država "pobegla" iz Evropske unije.

"Moramo jednom prekinuti s ponižavanjem Srbije. Ne možemo da nateramo vladu i pravosudje da odbiju dalje ponižavanje", rekao je Šešelj, i dodao da se to ponižavanje može zaustaviti u Narodnoj skupštini.

Poslanik SRS Nemanja Šarović je na početku sednice odbora rekao da niko ne može usmeno predstavljati izveštaj, koji mora biti obezbedjen na srpskom jeziku, a da Devenport nema pravo da učestvuje u radu ovog odbora, ali da može da bude pozvan da učestvuje u radu posebne sednice Narodne skupštine.

Šarović je takodje rekao da Devenportu "nije mesto za stolom" za kojim sedi predsedavajući odbora i da kao gost može da sedi na galeriji ili na nekom drugom mestu, dok je poslanica SRS Nataša Jovanović rekla da na sednicu odbora mogu da budu pozvani kao gosti naučnici i stručnjaci, a da je Devenport "običan činovnik Evropske unije koja je u raspadu i koja želi zlo srpskom narodu".

Devenport je u drugom delu sednice sedeo u poslaničkoj klupi, a ne na mestu gde sedi predsedavajući.

Poslanik pokreta Dveri, Boško Obradović je izjavio da Devenport kao zvaničnik Evroske unije iz Velike Britanije, nije kompetentan da bude na sednici odbora i da bi eventualno mogao da podnese izveštaj o Bregzitu i dezintegraciji Unije.

Podsetivši na član Poslovnika prema kojem odbor može tražiti od ministarstva informacije koje su od značaja za rad odbora, Obradović je rekao da je "s obzirom da je Devenport član vlade, da prisustvuje sednicama vlade, da je ministar bez portfelja, a možda je i on predsednik vlade, a Vučić ministar bez portfelja, normalno i prirodno da dodje na sednicu odbora".

Obradović je predložio da sednica bude odložena "do ulaska Srbije u Evropsku uniju".

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović negodovao je zbog atmosfere na sednici i tražio da se prekine "sramota i ponižavanje Skupštine". On je, medjutim, naveo da su radikali u pravu i da izveštaj treba prevesti na srpski pa potom nastaviti sednicu.

"Na drugom mestu treba da odlučujemo šta ćemo s Evropom, a ne da ovde linčujemo čoveka koji radi svoj posao i koji je došao na poziv Skupštine Srbije", rekao je Jovanović.

Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić odredila je tokom sednice dve pauze, prvo da bi poslanici mogli da učestvuju na glasanju u okviru redovne sednice parlamenta, a zatim, pošto su poslanici opozicije nastavili da upućuju na kršenje poslavnika, da se konsultuje s članovima odobra o nastavk sednice.

Sednicu odbora obeležilo je stalno dobacivanje poslanika i prekidanje govornika, a na kraju je odlučeno da sednica bude odložena do daljeg, dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje.

Tokom jedne od pauza Šešelj je na mobilnom telefonu pustao pesmu o Donaldu Trampu na srpskom jeziku i od Devenporta zatražio broj telefona da mu je pošalje.

XS
SM
MD
LG