Dostupni linkovi

Pjongjang poziva Trampa da promeni politiku


Prizor iz Severne Koreje
Prizor iz Severne Koreje

Severna Koreja upozorila je danas da će se izabrani američki predsednik Donald Tramp i njegova buduća vlada suočiti sa "nuklearnom silom" i ocenila da su američki pokušaji za denuklearizaciju "prevaziđena iluzija".

"Ako postoji nešto što vlada (Baraka) Obame radi to je da dovodi u veliku opasnost bezbednost američkog kontinenta i ostavlja novoj vladi teret da mora da se suoči sa nuklearnom silom Džučea," napisao je danas severnokorejski partijski dnevnik Rodong Sinmun, govoreći o severnokrejskoj ideološkoj doktrini o oslanjanju na sopstvene snage.

Dnevnik nije napisao ime Donald Trampa.

Već neko vreme sve više glasova se diže da se traži od Vašingtona promena stava prema Severnoj Koreji, navodi agencija Frans pres.

Koordinator američkih obaveštajnih službi Dežjms Klaper je krajem oktobra naveo da je osuđen na propast pokušaj da se ubedi Pjongjang da odustane od svog nuklearnog programa.

Za vreme predsedništva Baraka Obame Vašington je bio čvrst u odbijanju Severnoj Koreji da razvija nuklearni program i svake pregovore je uslovljavao prethodnim obavezivanjem za ukidanje.

Donald Tramp nije objavio tačan program o svojoj budućoj politici prema Severnoj Koreji. On je, ipak, nagovestio da je otvoren na pregovore sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Ujedinjene nacije uvele su pet rundi sankcija Severnoj Koreji od kada je sprovela prvu nuklearnu probu 2006. godine dobila.

XS
SM
MD
LG