Dostupni linkovi

Makedonski predsednik veruje u Trampovu pomoć


Do sada nije bilo velikih razlika u odnosu na to ko je vodio administraciju: Radmila Šekerinska
Do sada nije bilo velikih razlika u odnosu na to ko je vodio administraciju: Radmila Šekerinska

Predsednik Gjorge Ivanov je uputio čestitku novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu, u kojoj se navodi da je za Makedoniju veoma važno strateško partnerstvo sa SAD i da je posebni interes za zemlju i građane zalaganje o njegovom daljem jačanju.

Ivanov je duboko uveren da ce SAD pod liderstvom Trampa pomoći u ispunjenju najviših strateških ciljeva Makedonije.

Na Fejsbuk statusu makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Poposkog se navodi da su građani SAD-a ostvarili svoje glasačko pravo i izabrali najbolju opciju za njih na fer i demokratski način.

"Mi to pozdravljamo i čestitamo pobedu budućem američkom predsedniku Donaldu Trampu. Za Makedoniju to znači nastavak dosadašnje saradnje sa našim strateškim partnerom i mogućnost o početku novih projekata u oblastima od zajedničkog interesa", istice Poposki.

I predstavnici političkih partija su pozdravili izbor novog američkog predsednika.

Vladimir Gjorčev iz vladajuće VMRO DPMNE kaže da ne očekuje promenu američke spoljne politike prema Makedoniji.

"Makedonija i SAD su partneri već više decenija. Sarađujemo, imamo komunikaciju, saveznici smo, imamo podršku o evroatlanskim integracijama. Po završetku američkih izbora, kao i nakon izbora u Makedoniji 11. decembra, kada formiramo vladu VMRO DPMNE, pristupićemo održavanju, razvijanju i produbljavanju odnosa između dve države. Makedonija i SAD imaju dobre odnose koji se baziraju na uzajamnom poštovanju, bez razlike da li je u Vašingtonu republikanska ili demokratska administracija i bez razlike koja vlada i garnitura su u Skoplju", rekao je Gjorčev.

U opozicionom Socijaldemokratskom savezu su rezervisaniji, te kažu da je veoma važno ko će voditi američku diplomatiju.

"Do sada nije bilo velikih razlika u odnosu na to ko je vodio administraciju. Bez razlike da li su bili republikanci ili demokrate, Makedonija je zaista imala ozbiljnu političku i finansijsku podršku. Međutim, Tramp će biti drugačiji predsednik, koji neće toliko biti prvi čovek Republikanske partije, već će najverovatnije uneti veliki deo i ličnih zalaganja, pa je zato prerano za procene. Veoma je važno ko će biti državni sekretar, te mislim da će to poslati poruku kakvu spoljnu politiku će imati SAD. Ono što je važno je da niko nema interesa da narušava savezništva i da se od njih otkazuje. Sve dok Makedonija stoji na strani vrednosti demokratije i ljudskih prava može se nadati američkoj podršci", izjavila je Radmila Šekerinska, podpredsednica partije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG