Dostupni linkovi

Rasmussen: Rusija neće uspjeti da destablizuje Balkan


Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen

Rusija neće uspjeti da destablizuje Balkan izjavio je u intervjuu za RSE bivši generalni sekretar NATO-a, Anders Figh Rasmussen.

Komentarišući vojnu vježbu "Slovenko bratstvo 2016" u kojoj u Srbiji učestvuju snage Rusije i Bjelorusije, Rasmussen kaže da ne vidi stratešku važnost tih vježbi, ali da su one naravno jedan pokušaj Rusije da pošalje jasan signal NATO-u da imaju strateške interese u regionu naročito nakon odluke Alijanse da primi Crnu Goru.

"Ali iz ukupne perspektive imajući u vidu broj učesnika u vježbi, ona je vrlo ograničena, a osim toga koliko ja znam Srbija je protjerala nekoliko Rusa iz Srbije neposredno prije organizovanja ove vježbe. Ja mislim da na kraju dana Srbija veoma dobro zna da njena budućnost leži unutar euroatlanskih institucija, prvenstveno u Evropskoj uniji, ali ja takođe mislim dugoročno gledano i na članstvo u NATO" rekao je Rasmussen.

Na pitanje RSE da li misli da će Rusija pokušati da destabilizuje Zapadni Balkan, naročito sada kada se Crna Gora pridružuje Alijansi, Rasmunssen kaže da naravno da hoće, ali da neće uspjeti.

"Naravno da će pokušati ali ne mislim da će uspjeti posebno zato što odgovorne snage u Srbiji veoma dobro znaju da Srbija prije svega mora da obezbijediti članstvo u NATO i ja takođe mislim da će u dugoročnoj perspektivi pristupiti NATO-u" , poručio je u intervjuu za RSE bivši generalni sekretar NATO-a Anders Figh Rasmussen.

XS
SM
MD
LG