Dostupni linkovi

Proruski kandidat vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora u Bugarskoj


Rumen Radev, penzionisani general koji se smatra proruskim kandidatom vodi u prvom krugu izbora u Bugarskoj
Rumen Radev, penzionisani general koji se smatra proruskim kandidatom vodi u prvom krugu izbora u Bugarskoj

Djelimični rezulatati predsjedničkih izbora u Bugarskoj pokazuju da je proruski kandidat kojeg podržava Socijalistička partija Rumen Radev pobijedio u prvom krugu izbora održanih u nedjelju 6.novembra, ali nije uspio da osvoji poredsjednički mandat u prvom krugu.

Radev, vojni general u penziji i bivši komandant bugarskih vazdušnih snaga, ipak nije uspio da osvoji većinu od pedeset posto potrebnu da postane predsjednik u prvom krugu.

U prvom krugu predsjedničkih izbora izašlo je 95 posto birača, a 53-godišnji Radev dobio je oko 25.7 posto glasova.

Kandidat desnog centra Tsetska Tsacheva, za koju se očekivala tijesna pobjeda u prvom krugu, ima podršku oko 22 posto birača.

Radev koji na izborima učestvuje kao nezavisni kandidat, smatra se de facto predstavnikom bugarske Socijalističke partije, nasljednicom tamošnje Komunističke partije.

Radev poziva EU da ukine sankcije Rusiji i traži od Bugarske da revidira tj. obnovi ekonomske i političke veze sa Moskvom.

Bugarska je članica EU i NATO-a, predsjednik Bugarske uglavnom ima ceremonijalne dužnosti ali može uticati na političke odluke.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Bugraskoj, na kojem će građani birati između Radeva i Tsacheve održaće se 13. novembra.

XS
SM
MD
LG