Dostupni linkovi

Padobranski desant u okviru vežbe 'Slovensko bratstvo 2016'


Rusko -srpska vježeba "Slovensko bratstvo" u Kovinu u blizni Beograda, 7. novembra 2016.
Rusko -srpska vježeba "Slovensko bratstvo" u Kovinu u blizni Beograda, 7. novembra 2016.

Na aerodromu Kovin danas je u okviru zajedničke vežbe "Slovensko bratstvo 2016" u kojoj učestvuje više od 700 pripadnika Vojske Srbije, ruskih vazdušno - desantnih snaga i oružanih snaga Belorusije izvršen padobranski desant.

Vežba će sutra biti nastavljena na strelištu "Orešac" a 9. novembra na Pasuljanskim livadama.

Na vežbi koja je trajala oko sat vremena, a čiji je cilj unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka, za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju, prikazan je desant oklopnog transportera BMD-2 iz aviona IL-76 i realizovani su padobranski skokovi pripadnika ruske i beloruske vojske iz Iljušina 76, sa desantnim i padobranom tipa krilo.

Skokove su izveli i pripadnici 63. Padobranskog bataljona iz helikoptera MI-17, podobranom tipa krilo, a finalna aktivnost na aerodromu Kovin bio je helikopterski desant pripadnika beloruskih oružanih snaga i srpske specijalne brigade iz helokoptera MI-8 i MI-17.

U vežbi "Slovensko bratstvo 2016" je učestvovalo 212 pripadnika vazdušno desantne vojske oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Od naoružanja i vojne opreme na vežbi su korišćeni avioni "Iljušin IL-76", helikopteri MI-8, MI-17, "Gazela" i "Gama", borbena vozila pešadije (BVP-80), oklopni izviđački automobili (BRDM-2), okloni transporteri (BMD-2), policijska borbena vozila, samohodne haubice 122 mm, kvadricikli i druga sredstva.

Inače, vežba "Slovensko bratstvo 2016" predstavlja nastavak saradnje između vazdušno desantnih jedinica oruzanih snaga Rusije i specijalne brigade Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe "Srem 2014" na poligonu "Nikinci" u Srbiji.

Pripadnici oružanih snaga Rusije i Belorusije boraviće u Srbiji do 14. novembra.

XS
SM
MD
LG