Dostupni linkovi

Džakarta: Traži se hapšenje guvernera zbog navodnog bogohuljenja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Desetine hiljada tvrdokornih muslimana okupilo se danas u centru Džakarte zahtevajući hapšenje guvernera glavnog grada Indonezije zbog navodnog bogohuljenja.

Policija je na ulice poslala 16.000 policajaca, a raspoređeno je i 2.000 vojnika i isto toliko gradskih služenika za održavanje javnog reda.

Ulice, na kojima je inače veoma prometan saobraćaj, danas su gotovo puste, prodavnice ne rade, a i ambasade su zatvorene.

Demonstranti su se okupili blizu džamije Istiklal i krenuli ka predsedničkoj palati.

Guverner Džakarte Basuki Čahaj Purnama, blizak predsedniku Indonezije, kineskog je porekla i pripadnik manjinske hrišćanske zajednice u zemlji od 250 miliona stanovnika.

Glavni organizator protesta je Front islamskih branilaca, grupa koja želi da uvede šerijatsko pravo u zemlji i da se postavi kao zaštitnik većinske vere u Indoneziji.

Front je tražio hapšenje guvernera pošto se na internetu pojavio video snimak na kojem se šalio o odlomku iz Kurana koji bi mogao da bude tumačen kao zabrana muslimanima da prihvate nemuslimane za lidere.

Guverner se izvinio zbog tih komentara i razgovarao s policijom.

Bogohuljenje je krivično delo u Indoneziji, mada većina ljudi praktikuje umereni oblik islama.

Grupa Amnesti internešenel je od 2004. do 2014. u Indoneziji dokumentovala 106 osuđujućih presuda za bogohuljenje, a u nekim slučajevima dosuđena je kazna od pet godina zatvora.

XS
SM
MD
LG