Dostupni linkovi

Calais: Evakuacija maloljetnika počet će u srijedu


Prizor iz kampa "Džunga"
Prizor iz kampa "Džunga"

Maloljetni migranti, izolirani i smješteni u Calaisu (Kale) u privremenom prihvatnom centru (CAP) nakon uklanjanja "Džungle", bit će evakuirani prema drugim francuskim centrima od srijede, rekao je danas direktor ovog centra.

Uklanjanje "Džungle" je završeno u ponedjeljak, uništenjem posljednjih skloništa koje je gledalo 6.000 migranata koji će biti smješteni u druge centre za prihvat i orijentaciju (CAO) širom zemlje.

"Maloljetnici će biti odvezeni autobusima u CAO za maloljetnike na francusku teritoriju tokom cijelog dana", rekao je agenciji Reuters Stephane Duval, direktor CAP-a. Neće biti "nijedan odlazak u Veliku Britaniju za sada", dodao je on.

"Odlasci će početi sutra (u srijedu) i potrajat će možda nekoliko dana", saopćio je također jedan izvor blizak operacijama.

"Govori se o gotovo 1.500 maloljetnika koji će otići u centre za maloljetnike, gdje će se susresti s osobljem britanskog Ministarstva unutarnjih poslova", precizirao je ovaj izvor.

Pregovori između francuske i britanske vlade o pitanju izoliranih maloljetnika bili su zategnuti. London je pozvao prošle sedmice Pariz da ih zaštiti.

XS
SM
MD
LG