Dostupni linkovi

Srbiji dodatnih šest miliona evra za rešavanje migrantskih izazova


Od septembra 2015. EU je izdvojila 46 miliona evra kao pomoć Srbiji u upravljanju tokovima izbeglica i migranata
Od septembra 2015. EU je izdvojila 46 miliona evra kao pomoć Srbiji u upravljanju tokovima izbeglica i migranata

Evropska unija će obezbediti dodatnih šest miliona evra humanitarne pomoći Srbiji za rešavanje migrantskih izazova, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Taj iznos dogovorili su evropski komesar Hristos Stilijanides i srpski ministar Aleksandar Vulin na nedavno održanom sastanku u Briselu, a tim će se novcem obezbediti hitna sanacija i priprema prihvatnih centara za zimske uslove, kao i zdravstvena nega, hrana i neprehrambeni artikli i zaštita.

Odobrena pomoć potiče od Generalnog direktorata za evropsku civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (EĆO) Evropske komisije, a šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kaže da je dodatna finansijska pomoć odgovor EU na potrebe koje je definisala Vlada Srbije.

"Ona će pomoći Srbiji da obezbedi preko potreban smeštaj, hranu i zdravstvenu negu izbeglicama i migrantima tokom predstojeće zime", rekao je Devenport.

Kako se navodi u saopštenju, Devenport je rekao da će EU i njene članice i dalje pomagati Srbiji u rešavanju migrantskih izazova.

Od septembra 2015. EU je izdvojila 46 miliona evra kao pomoć Srbiji u upravljanju tokovima izbeglica i migranata, a bespovratna pomoć se obezbeđuje preko partnera u Srbiji.

To su MUP, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, Komesarijat za izbeglice i migracije RS, Crveni krst Srbije, UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije, UNICEF, kao i međunarodne i lokalne nevladine organizacije.

Na sastanku Evropskog saveta od 20 do 21. oktobra zaključeno je da trajna stabilizacija istočnomediteranske rute zahteva kontinuiranu podršku zemljama duž zapadnobalkanske rute.

XS
SM
MD
LG