Dostupni linkovi

Skat: Srbija može imati dobre odnose i sa Zapadom i Rusijom


Odnosi Srbije i SAD veoma pozitivni i u usponu: Kajl Skat
Odnosi Srbije i SAD veoma pozitivni i u usponu: Kajl Skat

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da su odnosi Srbije i SAD veoma pozitivni i u usponu, a da Srbija može da ima dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom.

"Neki hoće da postave to pitanje. To je falš izbor, Srbija može da ima iste dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom", rekao je Skat gostujući na N1.

Američki ambasador je rekao da je to bilo tako i do sada i da tako može biti i u budućnosti.

"Očigledno da Srbija ima dugu istoriju sa Rusijom i nemamo ništa protiv toga", rekao je Skat i naveo i da SAD hoće da razvijaju odnose sa Rusijom.

Američki ambasador je ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma pozitivni i u usponu.

Skat je rekao da su investicije u Srbiju od 1999. godine na ovamo četiri milijardi dolara, da smo partneri u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, učestvujemo zajedno u mirovnim misijama širom sveta.

"Vidim celu grupu dobrih odnosa između naših zemalja", rekao je ambasador SAD.

On je, odgovarajući na pitanja, rekao da problem ubistva braće Bitići jesu teret za odnose dve zemlje, kao i to što nema odgovornih za paljenje američke ambasade kada su bili protesti zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova,

"Dok nemamo te rezultate i odgovore, nećemo biti zadovoljni", rekao je Skat.

Na pitanja vezana za civilni sektor, američki ambasador je kazao da nije njegov niti posao, niti položaj, da se meša u unutrašnju politiku neke zemlje.

Moj posao je prvo da razvijam dobre odnose sa Srbijom, drugo da tumačim za moju zemlju događaje u Srbiji i kao treće, da izrazim vrednosti moje zemlje, demokratiju, demokratski razvoj i integraciju regiona u EU, naveo je on.

"Istina je da smo dali podršku civilnom sektoru i smatramo da je jaki civilni sektor oslonac jake demokratije", rekao je Skat.

Na pitanje o radu stranih službi i da li ima američkih na ovim prostorima, Skat je kazao da je poznata stvar da SAD i njena vlada ne odgovaraju na pitanja koja se tiču njenih službi.

XS
SM
MD
LG