Dostupni linkovi

Iranski predsednik strahuje od terorističkih vlada na Bliskom istoku


Hasan Rohani
Hasan Rohani

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je danas na mogućnost formiranja "terorističkih vlada i entiteta" na Bliskom istoku i u severnom delu Afrike.

"Teroristički napadi u Siriji i Iraku prestavljaju ozbiljnu pretnju za ceo svet", rekao je Rohani posle sastanka sa šeficom diplomatije Evropske unije (EU) Federikom Mogerini koja se nalazi u poseti Iranu.

Rohani je rekao da ukoliko nema ozbiljne borbe protiv terorizma u regionu, postoji mogućnost da se u budućnosti stvore "teroristički entiteti i vlade" na Bliskom istoku i u severnom delu Afrike.

Federika Mogerini je danas razgovarala s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom o sirijskoj krizi. Posle Irana, evropska zvaničnica putuje u Saudijsku Arabiju, koja je regionalni protivnik Irana.

Rohani je zatražio od EU da izvrši "pritisak na sve one koji u regionu podržavaju teroriste da bi obustavili pomoć tim grupama".

Iran podržava sirijske vlasti u borbi protiv pobunjenika i džihadista i redovno optužuje Saudijsku Arabiju i Tursku da pružaju podršku oružanim pobunjenicima u Siriji, koje zvaničnici u Damasku smatraju teroristima.

XS
SM
MD
LG