Dostupni linkovi

Mostar: Predstavljeni IPA-2 projekti za BiH i CG


Konferencija o prekograničnoj saradnji BiH i Crne Gore uz pomoć IPA fondova EU u Mostaru
Konferencija o prekograničnoj saradnji BiH i Crne Gore uz pomoć IPA fondova EU u Mostaru

Podrška zapošljavanju i socijalnoj inkluziji, zaštita životne sredine i razvoj turizma, prioriteti su projekata, koji će u periodu od 2014. do 2020. godine biti realizirani u okviru programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore.

Zvaničnici BiH i Crne Gore predstavili su danas u Mostaru najprije IPA-2 Prekogranični program za te dvije zemlje, za period od 2014. do 2020. godine, a potom i prvi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga.

Projekte će finansirati Evropska unija, iz pretpristupnih IPA-fondova, a za tu svrhu izdvojeno je 8 miliona i 400 hiljada eura.

Nada Bojanić iz Direkcije za evropske integracije BiH podsjetila je da je riječ o programu kojeg je Evropska komisija odobrila 10. decembra 2014. godine, te je o prioritetima projekata kazala:

„Zapravo je zahtjev Evropske komisije takav da fokusiramo pozive, kako bismo proizveli što veći impakt na terenu. Dakle, prioriteti su podrška zapošljavanju i socijalnoj inkluziji, zatim zaštita životne sredine, i razvoj turizma.“

Ivana Glišević Đurović, iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore je podsjetila na dobre rezultate programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore u periodu od 2007. do 2013. godine, te je istakla da je novi program od velikog značaja.

„Nastaviće da doprinosi poboljšanju uslova života u pograničnim predjelima, u zbližavanju ljudi u pograničnim predjelima, institucija iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.“

Edbera Biković, iz Delegacije Evropske unije u BiH naglašava da upravo projekti i imaju ciljeve i rezultate koje se želi ostvariti u programima prekogranične saradnje.

„Svi programi prekogranične saradnje za cilj imaju jačanje dobrosusjedskih odnosa, prije svega, stabilizaciju regije i ekonomsko jačanje pograničnih područja, koja su vrlo često zapostavljena.“

XS
SM
MD
LG