Dostupni linkovi

Francuska upozorava V. Britaniju na teške pregovore o Bregzitu


Francuska je upozorila Veliku Britaniju na početku samita Evropske unije (EU) da će se suočiti s teškim nepopustljivim protivnikom ako bude tražila previše ustupaka tokom pregovora za napuštanje Unije.

Britanska premijerka Tereza Mej učestvuje na samitu EU u Briselu po prvi put kao lider, gde se očekuje da će razgovarati sa evropskim kolegama o izlasku njene zemlje iz Unije, međutim mnoge nejasnoće o razlazu ostaju pošto Velika Britanija tek treba da pokrene dvogodišnje pregovore o tome što verovatno neće učiniti do kraja marta, navodi agencija AP.

"U interesu je Velike Britanije i EU da nastavimo blisku saradnju, uključujući na ovom samitu", rekla je Tereza Mej.

Francuski predsednik Fransoa Oland odmah je naveo da se EU neće odreći osnovnih vrednosti bloka kako bi zadržala bliskost s Velikom Britanijom, kao budućim saveznikom.

"Veoma sam čvrsto rekao: Gospođa Tereza Mej želi težak Bregzit? Pregovori će biti teški!", rekao je Oland.

Tereza Mej je kazala da će Velika Britanija nastaviti da bude odgovorna članica sve do dana kada bude napustila EU.

"Ovde sam da bih poslala jasnu poruku: Velika Britanija izlazi iz EU, ali mi ćemo u potpunosti nastaviti svoju ulog uz sve dok ne odemo", dodala je ona.

Predsednik Saveta EU Donald Tusk koji predsedava samitom, uveravao je Terezu Mej da neće biti dočekana neprijateljski, kao "u jazbini lavova, to nije istina. Ovo je više kao gnezdo golubova".

"Ona (Mej) će s nama biti potpuno bezbedna, a nadam se da će shvatiti da je Evropska unija, jednostavno, najbolje društvo na svetu", rekao je Tusk.

XS
SM
MD
LG