Dostupni linkovi

Češki general: Ruska propaganda u Češkoj širi paniku i strah


Petr Pavel
Petr Pavel

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel i češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec ocenili su danas u Pragu da u Češkoj propagandu i dezinformacije uspešno šire uglavnom Rusija, koja nastoji da seje paniku i strah, i Islamska država koja pokušava da pridobije pristalice.

"Ruska propaganda nastoji da širi paniku i strah i za to koristi široku mrežu sredstava, od medija do društvenih mreža. Efekti te propagande usmereni su na konkretne ciljne grupe, dok se takozvana Islamska država orijentiše na potencijalne pristalice", rekao je Pavel tokom debate na samitu Stratkoma u Pragu o dezinformacijama i hibridnom ratu.

Pavel i Hovanec upozorili su da država mora aktivnije i efikasnije da se bori protiv te propagande i da posveti veću pažnju blagovremenom demantovanju dezinformacija.

"Sajtovi za dezinformacije koji deluju u Češkoj uspešni su, a slične aktivnosti sprovode i druge države, ne samo Rusija i Islamska država. To više nije samo pitanje nacionalne bezbednosti, već prožima celo društvo i moramo da budemo aktivni i u stanju da to objašnjavamo. Moramo da budemo jednako masivni u otporu", rekao je Hovanec.

XS
SM
MD
LG