Dostupni linkovi

Malala pozvala muslimane da se ujedine za mir


Malala Yousafzai
Malala Yousafzai

Mlada Pakistanka Malala Yousafzai (19), dobitnica Nobelove nagrade za mir, pozvala je u srijedu muslimane da se pridržavaju "istinske poruke islama" i ujedine da bi zaustavili ratove u svojim zemljama, posebno u Iraku.

"Mi ne možemo razmišljati o ulaganju u budućnost ove regije a da ne pozovemo na okončanje bombardovanja i napada", rekla je ona na otvaranju konferencije o budućnosti žena i njihovom mjestu u razvoju, u Charjahu (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Ona je zatražila od muslimana da "slijede istinsu poruku islama" koji se zalaže za mir, podsjećajući da "većina onih koji pate od ovih ratova su muslimani", aludirajući na sukobe koji razdiru posebno Siriju, Irak i Jemen.

"Ne mogu prestati misliti na ovih 500.000 djece u Mosulu koji su pod prijetnjom da mogu biti uzeti kao ljudski štit", rekla je ona o drugom po veličini gradu u Iraku, koji kontrolira Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) od 2014. godine, gdje su iračke sigurnosne snage ove sedmice započele ofanzivu.

Malala, koja se bori za prava djevojčica na obrazovanje, dobila je Nobelovu nagradu za mir 2014. godine nakon što je bila teško ranjena u glavu od talibanskih napadača.

XS
SM
MD
LG