Dostupni linkovi

Plenković: Evropski put BiH ključni spoljnopolitički prioritet Hrvatske


Kao strateški zadatak navedena je i briga o Hrvatima u BiH
Kao strateški zadatak navedena je i briga o Hrvatima u BiH

Podrška Bosni i Hercegovini i drugim državama jugoistočne Evrope na putu prema Evropskoj uniji i NATO jedan je od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva buduće hrvatske vlade čiji program mandatar Andrej Plenković predstavlja danas u Saboru.

"Pozicionirajući se kao ključni kreator i promoter evropske i transatlantske politike u jugoistočnoj Evropi, kroz delovanje prema državama nečlanicama u jugoistočnoj Evropi, vlada će ih podržavati u nastojanjima da ispune potrebne standarde za članstvo u EU i NATO, pri čemu je evropska budućnost BiH ključan spoljnopolitički cilj Hrvatske i strateški interes", naveo je Plenković, u Saboru danas predstavlja program nove vlade.

Nova hrvatska vlada zalagaće se i za aktivnije korišćenje članstva u EU i NATO, a nastaviće ispunjavanje uslova za što brži ulazak u šengenski prostor i ukidanje granica i osnaživanje srednjoevropske dimenzije Hrvatske.

Kao strateški zadatak navedena je i briga o Hrvatima u BiH, kao i o hrvatskim manjinama u ostalim zemljama.

S obzirom da nacionalne manjine predstavljaju veliko bogatstvo Hrvatske, nacionalnim manjinama i njihovim problemima vlada će posvetiti posebnu pažnju, naveo je Plenković.

XS
SM
MD
LG