Dostupni linkovi

Devenport: EU posvećena proširenju uprkos teškim izazovima


Proces evrointegracija kao glavni motor modernizacije država kandidata: Majkl Devenport
Proces evrointegracija kao glavni motor modernizacije država kandidata: Majkl Devenport

Proces evrointegracija je glavni motor modernizacije država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i zato je veoma značajno što je Srbija kao glavno strateško opredeljenje istakla put ka članstvu, a ne članstvo, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Devenport je, na uvodnom panelu 16. Ekonomskog samita Srbije, koji organizuje TGI Group International, rekao i da politika da Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana postanu članice ima svoj zamah EU i da on nije izgubljen.

“Svih 28 članica su istakle punu posvećenost proširenju ka ovom regionu, uprkos veoma teškim izazovima s kojim se EU suočila u poslednjih godinu dana, poput ekonomske krize, krize evro zone, migrantske krize i referenduma za izlazak iz članstva u EU u Velikoj Britaniji”, rekao je Devenport.

Devenport je dodao da je za Srbiju veoma značajno što je otvorila četiri poglavlja i saglasio se sa izjavom šefice pregovaračkog tima Srbije Tanje Miščević da ne treba potceniti ni značaj takozvanih tehničkih poglavlja.

“Ako dobijete dobru javnu politiku i mehanizme koji su neophodni za harmonizaciju sa Evropskom unijiom, takođe ćete ojačati svoju antikorpucijsku politiku”, rekao je Devenport.

Šef Delegacije EU rekao je i da je Brisel pozvao Srbiju da pripremi pregovaračku poziciju za 15 poglavlja i dodao da mu je drago i da EU snažno podržava činjenicu da je u proces evrointegracija Srbije uključen širok spektar nevladinih organizacija.

On je istakao i da put ka EU može da bude i podstrek za veću regionalnu saradnju, konstatujući da u tome Srbija ima veoma pozitivnu i značajnu ulogu.

XS
SM
MD
LG