Dostupni linkovi

Otopljavanje diplomatskih odnosa Turske i Rusije


Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Taip Erdogan
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Taip Erdogan

Rusija bi mogla da razmotri isporučivanje sisteme protivvazdušne odbrane Turskoj, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.To bi mogao da bude još jedan znak približavanja dvije zemlje nakon diplomatske krize iz novembra 2015.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedeljak je posjetio Istanbul, gdje se sastao sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, u prvoj posjeti Turskoj nakon pogibije ruskog pilota čiji avion je srušila turska avijacija na sirijskoj granici.

"Različiti sistemi raketa zemlja-vazduh pomenuti su i ako turska strana želi, Rusija može da razmotri mogućnost da ih isporuči Turskoj", rekao je Putinov portparol, prenose agencije.

Turska je prije skoro godinu poništila veliki ugovor vrijedan tri milijarde eura, koji je sklopila sa Kinom za opremanje svoje vojske raketama zemlja-vazduh.

Tokom razgovora u ponedeljak u Istanbulu Erdogan i Putin izrazili su želju da ojačaju privrednu saradnju u svim sektorima, uključujući i vojnu tehnologiju.

Ruski predsjednik rekao je da je Moskva spremna da saradjuje s Ankarom u industriji odbrane nadajući se da će se to odraziti na konkretne projekte.

XS
SM
MD
LG