Dostupni linkovi

Berlin produžio učešće u koaliciji protiv 'Islamske države'


Zgrada Bundestaga
Zgrada Bundestaga

Njemačka vlada saopštila je u srijedu da produžava do kraja 2017. godine svoje učestvovanje u međunarodnoj koaliciji protiv "Islamske države" (IDIL) i da će poslati svoje vojnike za NATO avione za nadzor Avakse.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku vlade odobren je tekst prema kome se zadržava na 1.200 broj njemačkih vojnika koji mogu da budu raspoređeni u međunarodnim snagama i otvara put proširenja intervencije Bundesvera (njemačke vojske) u borbama protiv "Islamske države".

Sadašnji mandat njemačkih vojnika odobren u parlamentu u decembru 2015. poslije novembarskih napada u Parizu koji ističe 31. decembra, produžen je na godinu dana, navodi se u saopštenju.

Tekst još treba da odobri donji dom njemačkog parlamenta.

Pored toga vojnici Bundesvera učestvovaće u međunarodnim posadama u NATO avionima Avaks za izviđačke misije iznad Sirije.

Slanje Avaksa, dogovoreno je na samitu NATO u Varšavi u julu.

Berlin je član koalicije protiv "Islamske države" u okviru koje obavlja misije nadzora i vazdušnog izviđanja iz turske baze Indžirlik, sa šest aviona tornado.

Misija tih aviona je da određuju ciljeve na tlu, a Avaksi su zaduženi za nadzor vazdušnog prostora, navodi njemačka novinska agencija DPA.

Njemačka je takođe svojim partnerima stavila na raspolaganje kargo avion namijenjen za punjenje aviona u letu. Ukupno 250 njemačkih vojnika raspoređeno je sada u međunarodnoj koaliciji protiv IDIL-a.

XS
SM
MD
LG