Dostupni linkovi

Kocijančič: U Briselu o temama na koje pristanu obe strane


Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije
Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je danas da je neophodno da i Beograd i Priština pristanu da se pitanje Trepče stavi na dnevni red dijaloga, kako bi o tome moglo da se razgovora za pregovaračkim stolom u Briselu.

Na pitanje da li će tema Trepče biti pokretana u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, Kocijančič je poručila da je princip dijaloga jasan:

”Da bi se o nekom pitanju razgovaralo u okviru dijaloga, obe strane moraju da pristanu na to”, rekla je Kocijančič u izjavi za Tanjug.

Ona je dodala da su u Evropskoj komisiji ”primili na znanje” da je Zakon o Trepči usvojen od strane Skupštine Kosova.

”Važno je da svi politički predstavnici, pripadali oni političkim partijama većine ili manjina, obezbede i održe politički dijalog oko ovako značajnog pitanja za Kosovo”, poručila je Kocijančič iz sedišta Evropske komisije u Briselu.

Kosovski zvaničnici su odbacili mogućnost da se o rudarsko metarluškom i hemijskom kombinatu Trepča, razgovara u okviru dijaloga u Briselu.

Beograd, istovremeno, traži da se ovo pitanje prebaci na nivo Ujedinjenih nacija i da se tome razgovara na sednici Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG