Dostupni linkovi

Petković u Tužilaštvu: Dodik, članovi Komisije i građani RS-a nisu odgovorni


Milorad Dodik na dan referenduma u RS, 25. septembra 2016.
Milorad Dodik na dan referenduma u RS, 25. septembra 2016.

Član Izborne komisije Republike Srpske, Milan Petković koji je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine saslušan u svojstvu osumnjičenog u predmetu protiv Milorada Dodik i drugih, kazao je kako predsjednik Republike Srpske, članovi Komisije za provedbu referenduma i građani RS-a nisu odgovorni te da ih se ne može tereti ni za jedno krivično djelo.

Petković je danas dao izjavu u svojstvu osumnjičenog u predmetu protiv Milorada Dodika i drugih zbog krivičnog djela nesprovođenja odluke Suda BiH, a koja se odnosi na nezakonitosti pojedinih odrebi Zakona o praznicima RS-a u vezi s Ustavom BiH.

"Komisija za sprovođenje referenduma ne može provoditi nijednu odluku Ustavnog suda BiH. Za sada su na saslušanje pozvana dva člana Komisije i predsjednik RS-a i ne znamo ko bi mogao biti pozvan, ali je najbitnije da Komisija i Milorad Dodik nemaju apsolutno nikakve odgovornosti", kazao je Petković nakon današnjeg saslušanja u Tužilaštvu BiH i dodao kako ni građani RS-a nisu odgovorni, jer je referendum proveden u skladu sa zakonom.

"Građani su rekli svoje mišljenje o tome, a mene su danas najviše ispitivali od momenta priključivanja Komisiji do dana završetka referenduma", kazao je Petković novinarima.

Danas su počela najavljena saslušanja zbog referenduma u RS-u o 9. januaru kao danu tog bosanskohercegovačkog entiteta, a prvi je saslušan Goran Zmijanjac, član Komisije za sprovođenje referenduma o danu RS-a koji je održan 25. septembra.

Zmijanjac je nakon saslušanja novinarima rekao da je saslušan u svojstvu osumnjičenika. Dodao je da nije radio ništa na svoju ruku, nego sve po zakonu.

O okolnostima prema kojima je saslušan nije mogao govoriti.

U pozivu se navodi da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog "krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava".

XS
SM
MD
LG