Dostupni linkovi

Francuzi ne žele izbjeglice iz Kalea u svojim gradovima


Demoliranje improvizovanog kampa zvanog "Džungla" u Kaleu
Demoliranje improvizovanog kampa zvanog "Džungla" u Kaleu

Francuzi su danas u više gradova protestovali zbog dolazaka migranata iz izbjegličkog logora u luci Kale, koji vlada planira da zatvori.

Gradonačelnik grada Pjerfe na jugoistoku Francuske predvodio je nekoliko stotina ljudi zbog odluke vlasti da smjesti migrante u napušteno krilo psihijatrijske bolnice dok čekaju odgovore na svoje zahtjeve za azil.

Stanovnici Pjerfea strahuju da bi pridošlice mogle da ugroze njihovu bezbjednost, kao i zbog mogućih tenzija sa psihijatrijskim pacijentima. Vlada planira da u to mjesto sa 6.000 stanovnika pošalje do 60 migranata.

S druge strane, ljevičarski aktivisti su održali manji skup da bi migrantima poželjeli dobrodošlicu. Oni smatraju da kao bogata zemlja i bogato selo mogu da pomognu siromašnima.

Protest su najavili i pripadnici desničarskog Nacionalnog fronta, koji je ovog mjeseca pozivao gradonačelnike da se usprotive planu o razmještanju izbjeglica iz Kalea i organizovao je niz protesta širom zemlje.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland obećao je da će do zime zatvoriti izbjeglički logor u Kaleu i da će oko 9.000 migranata koji tamo žive biti raspoređeno u 164 mjesta širom Francuske dok njihovi slučajevi ne budu razmotreni.

XS
SM
MD
LG