Dostupni linkovi

Beograd: Tužilaštvo odbilo razgovor o stradalim gardistima u slučaju 'Topčider'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je zahtev redakcija Insajder i Radija Slobodna Evropa za razgovor s postupajućim tužiocem u slučaju "Topčider" Ognjenom Đukićem.

Nadležni državni organi već 12 godina nisu dali odgovor na pitanje kako su stradali gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

Poslednjih osam godina ovaj slučaj je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva i nalazi se i dalje u predistražnoj fazi, što znači da istraga još nije ni počela.

Aktuelni postupajući tužilac u predmetu Topčider je Ognjen Đukić, zamenik javnog tužioca, potvrđeno je za Insajder.net i RSE u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

S obzirom na to da se istraga u ovom predmetu 12 godina nije pomerila sa mrtve tačke, u interesu javnosti i porodica Jakovljević i Milovanović smo od Višeg javnog tužilaštva tražili razgovor s postupajućim tužiocem Đukićem, kako bismo saznali da li se i koliko odmaklo u predistražnoj fazi predmeta Topčider.

Međutim, zahtev za razgovor s postupajućim tužiocem Ognjenom Đukićem je odbijen uz sledeće obrazloženje:

“S obzirom na to da on postupa u navedenom predmetu koji je praktično u fazi predistrage, pa se o bilo kom predmetu koji je u toj fazi ne može diskutovati na taj način, zamenik javnog tužioca ne može iznositi svoje mišljenje u vezi s tim događajem, učesnicima u postupku ili trajanjem postupka.

Predistražni postupak je faza postupka koja prethodi istražnom postupku, u konkretnom slučaju i dalje se preduzimaju istražne radnje u pravcu rasvetljavanja događaja od 05.10 2004, kada su stradali gardisti Jakovljević Dragan i Milovanović Dražen”, navelo je u obrazloženju Više javno tužilaštvo.

Slučaj Topčider prate “dve verzije istine” zasnovane na istim dokazima, ali s potpuno suprotnim zaključcima u istrazi.

XS
SM
MD
LG