Dostupni linkovi

Grupa žena nastoji da probije blokadu Gaze


Brod sa grupom žena je jedan od dva koja su isplovila u septembru iz Barselone
Brod sa grupom žena je jedan od dva koja su isplovila u septembru iz Barselone

Izraelska mornarica priprema se da zaustavi grupu od 15 žena na jednom brodu koje će pokušati da probiju deset godina dugu blokadu pojasa Gaze.

Ta palestinska teritorija na obali Sredozemnog mora pod blokadom je Izraela još od 2006. godine, otkako je Hamas izvojevao iznenadjujuću ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima.

Blokada je pojačana nakon što je ekstremistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od snaga lojalnih umerenijem sekularnom Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izraelska pomorska i kopnena blokada imaju za cilj da spreče Hamas da se naoružava i snabde materijalom za vojne svrhe, podseća AFP. Brod sa grupom žena je jedan od dva koja su isplovila u septembru iz Barselone.

Izraelska mornarica ne namerava da dopusti da brod stigne u Gazu i kako se očekuje sprovešće ga u luku Ašdod na jugu Izraela, kao što se to dešavalo u sličnim slučajevima od 2010. godine, kada su izraelski komandosi upali na turski brod Mavi Marmara, koji je nosio pomoć Palestincima u nastojanju da probije blokadu.

Flotila nazvana "Ženski čamac za Gazu" je deo šire koalicije Flotile slobode. Ona se sastoji iz brodova koji redovno plove za Gazu iz čitavog sveta u nastojanju da probiju blokadu.

Nijedan nije uspeo da prođe i izraelske vlasti su uhapsile nekoliko ljudi. Jedna takva operacija pretvorila se u tragediju, kada su izraelski komandosi ubili deset Turaka propalestinskih aktivista.

Zbog toga su odnosi Izraela i Turske, nekadašnje zemlje saveznice, zapali u krizu koja je prevaziđena tek ove godine potpisivanjem sporazuma o pomirenju i kompenzacijama porodicama žrtava.

Početkom jula, nedelju dana nakon potpisivanja sporazuma, turski brod je stigao u luku Ašdod sa hranom, lekovima i igračkama. Nakon provere tovar je isporučen pojasu Gaze.

XS
SM
MD
LG