Dostupni linkovi

Busek: Referendum u RS nije od koristi ni Srbiji ni Balkanu


Erhard Busek
Erhard Busek

Referendum u Republici Srpskoj, kao i ishod tog glasanja, nisu od koristi Srpskoj niti Bosni i Hercegovini, a sa njegovim posledicama suočiće se i Balkan, rekao je bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i uticajni austrijski političar Erhard Busek.

Na pitanje beogradskog lista Danas, kakve bi mogle da budu posledice referenduma, Busek je rekao da će biti "smanjena unutrašnja stabilnost u BiH, što će stvoriti brojne probleme aktuelnoj srpskoj vladi" i dodao da je to "tipično u situacijama kada se traga za populizmom a ne za rešenjima.

Na tvrdnje pojedinih posmatrača da je odlukom o održavanju rederenduma Dodik napravio probleme i Srbiji, Busek je izjavio da će "veoma razumna linija koju zastupa premijer Vučić u Srbiji naići na poteškoće" i istakao da je on siguran da će srpski premijer to prevazići "jer ima jasan stav o tom pitanju".

Odgovarajući na pitanje beogradskog lista da li je referendum u RS pokazatelj povećanja uticaja Rusije u reginu, Busek je odgovorio odrečno.

"Referendum nije odraz rastućeg uticaja Rusije, već opšteg besmislenog ponašanja pojedinih političara, ne samo u Republici Srpskoj već i u regionu", rekao je Busek za Danas.

XS
SM
MD
LG