Dostupni linkovi

Japanac Jošinori Ohsumi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu


Jošinori Ohsumi
Jošinori Ohsumi

Japanski molekularni biolog Jošinori Ohsumi ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije, saopštio je žiri za dodelu te prestižne nagrade.

"Genetske mutacije mogu izazvati oboljenja, a proces autofagije sadržan je u mnogim bolestima, poput raka i neuroloških stanja", navodi se u obrazloženju žirija.

Koncept autofagije otkriven je 60-tih godina prošlog veka, kada su naučnici proučavali spajanje ćelijskih komponenti sa organelom lizozomom i recikliranje nastalog sadržaja, naveo je Nobelov komitet Insituta Karolinska koji je dodelio nagradu.

Fenomen autofagije ostao je uglavnom nepoznanica do početka Ohsumijevih istraživanja 90-tih godina i njegovih "briljantnih dostignuća" u identifikaciji autofagičnih gena i dokaza da slični mehanizmi deluju i u ljudskom telu, dodaje se u obrazloženju Komiteta.

Ohsumi je rođen u Fukuoki 1945, a doktorirao je 1964. na Univerzitetu u Tokiju i tri godine je radio na Univerzitetu Rokfeler u Njujorku, nakon čega se vratio u Tokio i osnovao sopstvenu laboratoriju.

Nobelovu nagradu za medicinu prošle godine dobili su Amerikanac irskog porekla Vilijam Kembel i Japanac Satoši Omura za otkrića u oblasti lečenja parazitskih bolesti, i Kinez Tu Juju za otkriće nove terapije malarije.

Nobelova nagrada sastoji se od plakete i medalje sa likom Alfreda Nobela i novčanog dela od osam miliona švedskih kruna (oko 834.000 evra).

Nagrada za medicinu dodeljuje se prva u nizu ostalih priznanja, a do ponedeljka će biti saopštena i imena dobitnika nagrada za fiziku, hemiju, mir i ekonomiju.

Dobitnik nagrade za književnost biće poznat 13. oktobra.

XS
SM
MD
LG