Dostupni linkovi

Renzi: Ne mogu Britanci imati više prava nego drugi


Matteo Renzi
Matteo Renzi

Italijanski premijer Matteo Renzi rekao je da je nemoguće da razgovori o "Brexitu" rezultiraju sporazumom koji daje Britancima više prava nego drugima u Europskoj uniji (EU).

Renzi je u intervjuu za BBC upozorio da će napuštanje EU "biti veoma težak proces", ali da se problemi mogu riješiti tek nakon što Britanija pokrene proces izlaska iz bloka.

On je dodao da glasanje o napuštanju EU "bila loša odluka", ali da se ona mora poštovati, ističući da je spreman surađivati sa britanskim premijerom Theresom May u cilju formiranje "najbolje alijanse" između Britanije i EU.

Renzi je dodao da je bio šokiran i tužan povodom rezultata referenduma o EU, ali je ponovio stav Therese May da "Brexit znači Brexit", te da se demokracija mora poštivati.

Na pitanje da li može da bude "fleksibilnosti" u vezi sa propisima EU o slobodi kretanja i pristupu jedinstvenom tržištu, on je rekao da je ovo "veoma interesantna debata jer je ona o konceptu propisa u EU".

On je dodao da debata može da počne tek kada Britanija aktivira Član 50 - što je zvanična procedura za početak napuštanja EU - upozorivši da će biti nemoguće dati Britancima više prava nego drugima izvan EU.

XS
SM
MD
LG