Dostupni linkovi

Stefanović: Izjava iz OEBS-a o Savamali mešanje u unutrašnje stvari


Srušena kuća porodice Timotijević u Savamali
Srušena kuća porodice Timotijević u Savamali

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će tražiti objašnjenje od OEBS-a zbog izjave višeg savetnika te organizacije o događajima u Savamali, a koju je ocenio kao brutalno i grubo mešanje u unustrašnje stvari Srbije.

"Optuživati, iznositi insinuacije i na bilo koji način dovoditi organe Srbije u bilo kakvu vezu sa izvršenjem krivičnog dela, a da za to ne postoji ni trunka dokaza, smatramo veoma nekorektnim", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu i dodao da je bio neprijatno iznenađen tom izjavom.

OEBS duguje objašnjenje Srbiji da li je njihov savetnik Mauricio Salustro izneo zvaničan stav organizacije ili to nije stav OEBS, a u tom slučaju Srbija očekuje izvinjenje ili demanti, rekao je Stefanović.

Kako je rekao, takva izjava grubo je mešanje u unutrašnje stvari Srbije, na način na koji se ne poštuje ni tužilačka istraga ni činjenica da nikakav sudski postupak nije okončan.

"Mislim da su sve reforme u oblasti policije bile veoma efikasne i da smo mnogo bolji, brži od mnogih drugih zemalja u okruženju", rekao je Stefanović.

Naveo je i da postoji ozbiljan napredak po svim pitanjima koji se tiču bezbednosti, čemu svedoče i izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije.

Salustro je juče, kako prenosi N1, na radionici o izazovima sistema kontrole rada policije u Srbiji u organizaciji Misiji OEBS-a u Srbiji rekao da se iz izveštaja Zaštitnika građana može zaključiti da je rušenje u Savamali bilo "planirano na visokom nivou".

Zvaničnik OEBS je rekao i da postoje neoborivi dokazi da je postupanje policije namerno i planirano na veoma visokom nivou, jer u suprotnom ne bi bilo moguće.

XS
SM
MD
LG