Dostupni linkovi

Lideri DF odbacili optužbe o nasilnoj promjeni vlasti


Andrija Mandić ispred Višeg suda u Podgorici
Andrija Mandić ispred Višeg suda u Podgorici

Lideri Nove srpske demokratije, članice opozicionog Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Slaven Radunović odbacili su, tokom prvog saslušanja u Višem sudu u Podgorici, optužbu da su na protestu 24. oktobra prošle godine pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Mandić i Radulović koji su, kao vođe protesta uhapšeni nakon nasilja na ulicama Podgorice, uhapšeni iste večeri, saopštili su u Višem sudu da je sudski proces montiran od strane režima u Crnoj Gori.

Oni su ponovili ranije stavove da su nasilje na protestu 24. oktobra izazvali ljudi u fantomkama koji su bili instruisani od strane vrha vlasti i policije.

"Upoznao sam sudiju da sam na Odboru za bezbjednost tražio da se saopšti ko je donio odluku o hapšenju poslanica crnogorske Skupštine. To niko nije znao. Montirani sudski proces neće zaplašiti Demokratski front koji danas obilježava godišnjicu velikih protesta", rekao je Mandić.

"Ovaj proces služi da bi se zataškale tri stvari, tvrdnje Duša Markovića i Mila Đukanovića da mi želimo da srušimo državu i sistem, da se prikrije da je neko od njih dvojice da su izdali naredbu specijalnim jedinicama da love ljude po gradu i činjenica da niko nije prcesuiran od maskiranih huligana niti uniformisanih lica koji su stvarali nasilje u Podgorici", saopštio je Radunović nakon suđenja.

Podsjetimo, 24. oktobra prošle godine došlo je do nasilja na protestu Demokratskog fronta ispred Skupštine Crne Gore, kada je dio maskiranih osoba gađao policiju molotovljevim koktelima, bakljama i kamenicama, nakon čega je policija primjenila silu i velikim količinama suzavca i drugih hemijskih sredstava rastjerala demonstrante. Mandić i Radunović su uhapšeni iste večeri i osumnjičeni za pokušaj rušenja Ustavnog poretka.

Izvođenje dokaza pred Višim sudom će biti nastavljeno u novembru. Veći broj funkiconera i članova Demokratskog fronta je čekalo Mandića i Radunovića pred zgradom suda uz skandiranje "Gotov je".

(Mandić i Radulović: Riječ je o montiranom sudskom procesu)

Mandić i Radulović: Riječ je o montiranom sudskom procesu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

XS
SM
MD
LG