Dostupni linkovi

Šabić: Beogradska Komunalna policija dezinformiše javnost


Šabić: Ocena Komunalne policije je neprihvatljiva
Šabić: Ocena Komunalne policije je neprihvatljiva

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je saopštenje Komunalne policije Beograda, povodom njegovog upozorenja o nedozvoljenom snimanju građana, kao "neodgovoran pokušaj dezinformisanja javnosti".

Komunalna policija Beograda saopštila je u nedelju da je upozorenje poverenika nakon sprovedenog nadzora povodom snimanja građana, "tendenciozno" jer sve rade "po zakonu".

Poverenik je saopštio da je neprihvatljiva takva ocena Komunalne policije, budući da je nadzor sproveden u skladu sa zakonom, kao i da bi toj službi bilo bolje da javnosti objasni po kom zakonu i u koju svrhu je pribavila 205 kamera, čija je upotreba u "direktnoj suprotnosti" i sa Zakonom o komunalnoj policiji.

"Bilo bi korektno i odgovorno da se javnosti objasni zašto je kvalitet pribavljenih kamera veoma loš i da snimanja, bar tim kamerama, praktično ne vrši ne zbog nepostojanja namere, već zbog veoma lošeg kvaliteta nabavljene opreme čiji snimci su u tako lošoj rezoluciji da je gotovo nemoguća potpuna identifikacija ljudi ili registarskih oznaka automobila koji su snimani", navodi poverenik.

Šabić smatra i da objašnjenje Komunalne policije da time "štiti integritet" svojih pripadnika "očigledno nije prihvatljivo ni s pravnog, ni sa elementarno racionalnog stanovišta", kao i da svoj autoritet kod gradjana mora da gradi striktnim poštovanjem zakona i prava građana.

Poverenik je krajem prošle nedelje uputio upozorenje Komunalnoj policiji Beograda u kome, na osnovu nadzora sprovedenog nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ukazuje da Komunalna policija nema pravni osnov za korišćenje kamera i obradu podataka prikupljenih snimanjem.

XS
SM
MD
LG