Dostupni linkovi

MMF pozvao EU na dodatno smanjenje grčkog duga


Aleksis Cipras, Angela Merkel i Fransoa Oland
Aleksis Cipras, Angela Merkel i Fransoa Oland

Medjunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je danas pozvao Evropsku uniju (EU) da razmotri mogućnost "dodatnog smanjenja" javnog duga Grčke i da revidira budžetski suficit koji ta zemlja mora da ostvari.

"Čak i u slučaju da mere štednje i reforme budu u potpunosti sprovedene, Grčkoj je neophodno dodatno smanjenje duga radi ostvarenja budžetskih ciljeva i održivog rasta", navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju MMF-a o grčkoj ekonomiji.

MMF je takodje ocenio kao "nerealan" cilj ostvarenja primarnog budžetskog suficita od 3,5 odsto BDP-a posle 2018. godine, koji su zemlje evrozone postavile kao jedan od uslova Grčkoj.

Smanjenje grčkog javnog duga koji iznosi skoro 180 odsto BDP-a uprkos tri sukcesivna plana finansijske podrške EU i MMF-a od 2010. godine, moraju "zajednički dogovoriti grčki evropski partneri", rekla je predstavnica MMF-a u Grčkoj Delija Velkulesku na telefonskoj konferenciji za novinare.

Ona je pozdravila jedinstvo zemalja evrozone u pogledu cilja smanjenja duga i ocenila da je "dobro" što grčki evropski partneri planiraju takve mere za Grčku.

Velkulesku je dodala da će diskusija o smanjenju biti nastavljena jer su, kako je navela, neke od mera specifične i na dugi ili srednji rok mogu biti i pooštrene, dok druge to nisu.

Uslov da MMF finansijski podrži novi program spasavanja grčke ekonomije, usvojen u julu 2014. godine, jeste da se privredni oporavak Grčke odvija samostalno, uz sprovodjenje obećanih reformi i "značajno smanjenje duga", rekla je Velkulesku.

Prema njenim rečima, program spasavanja grčke privrede uslovljen je i ostvarivanjem rasta u 2017. godini i sposobnošću zemlje da se vrati na finansijsko tržište, odakle je isključena 2010. godine.

XS
SM
MD
LG