Dostupni linkovi

Kurc upozorava na ekstremizam i radikalizaciju


Verski ekstremizam nije pretnja samo u regionima u kojima postoje konflikti,poručio Kurc
Verski ekstremizam nije pretnja samo u regionima u kojima postoje konflikti,poručio Kurc

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorio je na Generalnoj skupštini UN u Njujorku na opasnost radikalizacije i nasilnog ekstremizma u globalizovanom svetu.

On je, u svom obraćanju, istakao da verski ekstremizam nije pretnja samo u regionima u kojima postoje konflikti, već i u "srcu naših društava".

Bezbednost i stabilnost mogu, kako smatra, biti postignuti samo multilateralnim naporima.

Kurc je ukazao da je proteklih godina vidljiva dramatična pretnja po bezbednost, ljudska prava i osnovna prava u svim sferama života, na primer kroz uticaj verskog ekstremizma na omladinu.

Kao primer on je naveo desetine hiljada "stranih boraca" u takozvanoj Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL), među kojima je više od 5.000 iz EU, a 300 od njih iz Austrije.

Uništenje islamističkih grupacija u zemljama kao što su Sirija, Irak ili Libija je najvažnija mera u borbi protiv radikalizacije, a ako to ne uspe onda u Evropi ili bilo kom drugom mestu u svetu neće postojati "bezbedne luke", rekao je on.

U svom obraćanju Kurc se založio i na dosledno nuklearno razoružanje, kao i zabranu eksplozivnih oružja u naseljenim područjima.

Upotreba takvog naoružanja u gradovima ili drugim urbanim zonama pogađa 90 odsto civilnog stanovništva, kazao je on navodeći Siriju kao primer.

Razaranje kuća, bolnica ili škola tera stanovništvo na bekstvo, upozorio je Kurc.

Austrija je, kako je istakao, za pravno obavezujuću zabranu nuklearno oružja od 2017.godine i s tim u vezi uskoro će podneti odgovarajuću rezoluciju.

XS
SM
MD
LG